Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Izraelski napadi na južnu Gazu mogli bi natjerati milion izbjeglica prema Egiptu

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) Filip Lazarini (Philippe Lazzarini) upozorio je da bi izraelski napadi na južni Pojas Gaze mogli gurnuti milion palestinskih izbjeglica prema egipatskoj granici, objavila je UNRWA u subotu društvenoj mreži X, prenosi Avaz. Njegova izjava uslijedila je nakon nastavka izraelskih napada u palestinskoj enklavi nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze. Prema podacima Ministarstvau zdravlja Gaze najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 652 ranjena od petka u izraelskim vazdušnim napadima. Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 15.207 osoba, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 40.650 osoba. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200. Naslovna fotografija: X (@palestinenow)

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) Filip Lazarini (Philippe Lazzarini) upozorio je da bi izraelski napadi na južni Pojas Gaze mogli gurnuti milion palestinskih izbjeglica prema egipatskoj granici, objavila je UNRWA u subotu društvenoj mreži X, prenosi Avaz.

  • Ako dođe do borbi, zaista postoji veća vjerovatnoća da bi oni možda željeli pobjeći južnije i preko granice – rekao je Lazarini u intervjuu za britanski dnevni list “The Guardian”.
  • Imamo milion ljudi, milion ljudi u skloništima UN-a, uključujući 100.000 na sjeveru.

Njegova izjava uslijedila je nakon nastavka izraelskih napada u palestinskoj enklavi nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze.

Prema podacima Ministarstvau zdravlja Gaze najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 652 ranjena od petka u izraelskim vazdušnim napadima. Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 15.207 osoba, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 40.650 osoba.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Naslovna fotografija: X (@palestinenow)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...