Murtezić: Plaše li se političari Federalnog USKOKA? Fokus na imovini koja nema opravdano porijeklo i korupciji

Duže od jedne decenije govori se o formiranju posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala. Osim nedostatka adekvatnog kadra, što je bio jedan od izgovora, najveći problem domaćim političarima, konkretnije Vladi na čelu sa Fadilom Novalićem, bilo je buduće sjedište ove institucije. Zato se čekalo. U suštini, cilj je bio da, do formiranja ovog odjela, u javnosti poznatijeg kao Federalni ‘USKOK’, nikada ne dođe. Sada kada je sjedište pronađeno, konkurs raspisan, ali bezuspješno, pravo je pitanje – ko se  i da li se plaši federalnog USKOK-a?  O ovoj temi u emisiji “Crvena olovka” govorio je Arben Murtezić pravni ekspert i Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH.

Više od 10 godina čekamo na formiranje Federalnog USKOK-a. Deset godina je jako dug period, ali ove aktivnosti koje sada imamo idu svojim tokom. Javnost je nestrpljiva, ali očigledno je da se ide u realizaciju i implementaciju.  Radi se o krivičnim djelima korupcije, djelima koja prelaze kantonalne granice i djelima organiziranog kriminala. Postoje šira ovlaštenja kod ovog tužilaštva i ono što je najvažnije je što on propisuje određenu i usku saradnju sa organima finansijske policije, što je jako važno. U proteklom periodu je konastatovano na više nivoa da postoji prostor da se ta saradnja između tužilaštava i ostalih organa dosta poboljša-rekao je Murtezić.

Na formiranje Federalnog USKOK-a čekalo se više od 10 godina. Murtezić je govorio o spkeluacijama u javnosti da su postojale određene opstrukcije kada je riječ o formiranju ovog odjela.

Sigurno je da postoje različita mišljenja za formiranje ovog odjela, ja bih volio da vjerujem da su to neka pitanja profesionalna i stručna, da se ne vraćamo uvijek na priče koje proizilaze iz našeg uređenja. Treba biti otvoren za različite ideje, taj zakon je takav kakav jeste, treba pratiti kako će se raditi koji su nedostaci koji će biti uočeni kroz praksu. Moramo ići ka tome da radimo na specijalizaciji, nama treba efikasnost, poručio je Murtezić.

Plaše li se političari USKOK-a?

Murtezić je govorio i o tome da se možda neki političari plaše USKOK-a.

Teško je generalizovati. Kada kažemo političari i USKOK to vuče negativnu konotaciju a posebno će se obratiti pažnja na imovinu koja nema opravdano porijeklo. Ne znam trebaju li se političari plašiti, rad ove institucije treba da bude transparentan, treba pratiti izvještaje.

Političari koji su radili u okvirima zakona ne trebaju da se plaše.

Federalni USKOK je formiran da radi drugačije,  da radi na djelima korupcije. To je njegov osnovni cilj, zbog toga će biti usko specijalizovan i imat će instrumente. Dosta će zavisiti od samih ljudi koji budu vodili USKOK, dosta će zavisiti od ličnosti. Moje iskustvo kaže da su loši rezultati posljedica  nemara I nedostatka  želje da se radi, a manji političkog utjecaja.

U emisiji “Crvena olovka” pravni ekspert Arben Murtezić govorio je I o zakonu o VSTV-u blagim kaznama I lošim sudskim praksama.

1 komentar

  1. 📌 Reminder: SENDING 1.8208484 BTC. Get => https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=6ad762ae6f284c5b1532901636cac1c4& 📌
    5 Oktobra, 2024

    i7r3hs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...