Somelijer Pejaković objašnjava kako piti vino: Bijelo ne vrtite, crveno uz meso, ne pije se kao sok

U današnjoj specijalnoj emisiji “Naše priče” koju smo snimali u nešto drugačijem ambijentu, van studija, razgovarali smo sa somelijerom Draženom Pejakovijem. Povod razgovora je tradicionalni internacionalni festival vina i gastronomije “Sarajevo Wine Fest” koji je održava 6. i 7. februara 2025. u Kongresnoj dvorani hotela “Radon Plaza” u Sarajevu. 

Festival okuplja ljubitelje vina, gastronomije i profesionalce iz ove industrije kako iz BiH i zemalja regiona, tako i svijeta. Očekuje se više od 80 izlagača iz zemlje i inostranstva, koji će predstaviti preko 250 vrhunskih etiketa. Uz bogatu ponudu vina, posjetioci će uživati i u gastronomskoj ponudi sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva.

Naš sagovornik je u emisiji govorio o tome koje vino i koja hrana idu ruku pod ruku, kojim redoslijedom konzumirati vina, te kako se vino degustira. Zanimanje somelijera je kod nas zaista rijetko, ali kako Pejković kaže somelijera master u svijetu ima tek oko tri stotine i BiH nema nijednog.

U emisiji na linku ispod saznajte da li je istina ili mit da što je vino starije da je bolje i da li skupo vino znači i dobro vino.

Share to...