Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Adriatic Metals i Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka UNZE postigli Sporazum o saradnji

Adriatic Metals d.o.o. i . Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka (FIPN) Univerziteta u Zenici postigli su Sporazum o poslovnoj, naučno – nastavnoj i tehničkoj saradnji. Sporazum su potpisali Sanela Karić članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals i dekan FIPN-a prof. dr. Farzet Bikić. Svoju podršku saradnji dvije strane dali su i prof. dr. Jusuf Duraković rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Hasan Avdušinović prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici, kao i prof. dr. Adnan Mujkanović prodekan za naučnoistraživački rad FIPN-a.

Saradnja će se ogledati u obavljanju praktične nastave studenata, te nastavnom i stručnom radu na području djelovanja potpisnika Sporazuma, navodi se u saopštenju za medije Adriatic Metalsa, pionira savremenog rudarenja na ovim prostorima  i kompanije specijalizovane za istraživanje, razvoj i eksploataciju mineralnih resursa srebra, cinka, olova i bakra sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.

  • Naš cilj je da rastemo i razvijamo se zajedno sa našom zajednicom, našim okruženjem i svima onima koji mogu doprinijeti održivom rudarenju. Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka u Zenici je kao obrazovno – naučna ustanova važna institucija u Zeničko – dobojskom kantonu i Bosni i Hercegovini sa kojom mi želimo razviti dugoročnu saradnju u cilju unaprijeđenja naučnih saznanja iz oblasti rudarenja i zaštite okoliša, ali i pružiti najbolje moguće uvjete za obavljanje stručne prakse studenata. Svi oni će kada postanu inženjeri imati priliku obavljati najodgovornije poslove u našoj kompaniji, ili zaposliti se na nekom drugom mjestu. Uskoro očekujemo početak rada našeg rudnika u Varešu, i mogu kazati da je Adriatic Metals postao već sada evropski centar za održivo i moderno rudarenje, i da će kao takav privlačiti pažnju mnogih evropskih i svjetskih stručnjaka. U prilici smo da generiramo znanje i da ga podijelimo sa našim studentima i profesorima, i to je ono što ovaj Sporazum čini značajnim i velikim. Radujemo se saradnji i nadamo obostranom uspjehu, kazala je Karić.

    Inače, riječ je o investiciji koja donosi razvoj, prosperitet i potpuno nove perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Sa već uloženih oko 400 miliona KM, radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji koja po svome obimu, složenosti i tehnološkim standardima Bosnu i Hercegovinu vraća u fokus velikih stranih ulagača. Ujedno, realizacija investicije Adriatic Metalsa je pokazala da je Bosna i Hercegovina kao zemlja izuzetno konkurentna u pogledu veoma složenih i zahtjevnih projekata sa visokim stepenom tehnološko – pravne sposobnosti i ekspertize.
  • Dogovorena je saradnja u više oblasti od obostranog interesa. Kompanija je izrazila interes za profilima inženjera koje školujemo a to su inženjeri metalurgije, materijala, hemijski tehnolozi, inženjeri zaštite na radu, zaštite od požara, inženjeri zaštite okoliša, te budući inženjeri elektrotehnike i informacionih tehnologija. Fakultet izražava poseban interes saradnji u oblastima zaštite na radu i zaštite okoliša. Uvjeren sam kako ovaj Sporazum može donijeti višestruke koristi Fakultetu ali i Kompaniji, izjavio je dekan FIPN-a prof. dr. Bikić.

    Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka u Zenici razvija se u modernu evropsku visokoškolsku instituciju priznatu po svojim naučno-istraživačkim dostignućima i dostignućima svršenih studenata i postdiplomaca u oblastima studijskih programa kroz sticanje znanja, vještina i osposobljavanje studenata za samostalan rad. Namjera je da fakultet osposobi lidere koji će voditi napredak industrije naše zemlje i regiona, mlade stručnjake sposobne da se uključe u saradnju i nastavak edukacije na univerzitetima u cijelom svijetu. Jedan od ciljeva je povećanje interesovanja za studije metalurgije, metalnih i nemetalnih materijala, hemijskog inženjerstva, zaštite okoliša i zaštite na radu i zaštite od požara.

Adriatic Metals je međunarodna kompanija specijalizovana za istraživanje, razvoj i eksploataciju mineralnih resursa srebra, cinka, olova i bakra sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Kompanija trenutno zapošljava 255 radnika od kojih je čak 119 sa visokom stručnom spremom. Adriatic Metals se najvećim dijelom oslanja na domaće dobavljače, upošljavajući već sada indirektno na stotine radnika, sa vrijednostima ugovorenih poslova od više stotina miliona KM. Kroz kontinuirano ulaganje u istraživanje i tehnološki napredak, kompanija teži ostvarivanju dugoročnog prosperiteta, uz zaštitu okoliša i uvažavanje interesa lokalnih zajednica. Adriatic Metals d.o.o. kompanija je koja je realizirala najveću poslijeratnu investiciju u Bosni i Hercegovini, a koja u potpunosti mijenja privredni potencijal zemlje i najvažnije ekonomske parametre.  

Naslovna fotografija: Adriatic Metals

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...