Sarajevo
18

Social Media

Light
Dark

Adriatic Metals među najznačajnijim stranim ulagačima

Agencija za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) je održala manifestaciju dodjele priznanja najznačajnijim stranim ulagačima u BiH. Priznanje je dobila kompanija Adriatic Metals BiH koja je do danas uložila gotovo 400 miliona KM - u istraživanje, razvoj rudnika, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu.  Priznanje u ime kompanije i generalnog direktora Paula Cronina preuzela je Sanela Karić, članica Nadzornog odbora, pominjući dosadašnje uspjehe kompanije. FIPA-u je Vijeće ministara BiH ovlastilo da pruži podršku i omogući priliv direktnih stranih ulaganja u zemlju, a ulaganje Adriatic Metals BiH iznosi 25% ukupnih direktnih ulaganja u BiH. Adriatic Metals BiH svoj glavni fokus stavlja na istraživanja i eksploataciju mineralnih resursa u Varešu, poštujući najveće ekološke i društvene standarde. Naslovna fotografija: FIPA

Agencija za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) je održala manifestaciju dodjele priznanja najznačajnijim stranim ulagačima u BiH. Priznanje je dobila kompanija Adriatic Metals BiH koja je do danas uložila gotovo 400 miliona KM – u istraživanje, razvoj rudnika, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu. 

Priznanje u ime kompanije i generalnog direktora Paula Cronina preuzela je Sanela Karić, članica Nadzornog odbora, pominjući dosadašnje uspjehe kompanije.

FOTO: FIPA
  • Ovo je treće priznanje za kompaniju Adriatic Metals BiH u protekle dvije godine. Uz priznanja “Najveća strana investicija godine u BiH” Sarajevo Business Foruma i “Investicija godine” Poslovnih novina koje smo dobili 2022. godine, ovo je još jedna u nizu potvrda koja svjedoči obimu našeg investicionog angažmana u BiH, na šta smo ponosni, kaže Karić. 

FIPA-u je Vijeće ministara BiH ovlastilo da pruži podršku i omogući priliv direktnih stranih ulaganja u zemlju, a ulaganje Adriatic Metals BiH iznosi 25% ukupnih direktnih ulaganja u BiH.

  • Naš cilj nikada nije bio samo realizacija projekta, već stvaranje pozitivnog nasljeđa. Građani i vlasti su to prepoznali i validirali ‘društvenom dozvolom’ za rad, a mi se svojim angažmanom trudimo opravdati povjerenje i zadržati tu dozvolu. Ovo priznanje nije samo potvrda naše predanosti, već poticaj da nastavimo s ulaganjima i ostvarivanjem naše misije, ističe Karić. 
FOTO: FIPA

Adriatic Metals BiH svoj glavni fokus stavlja na istraživanja i eksploataciju mineralnih resursa u Varešu, poštujući najveće ekološke i društvene standarde.

  • Mi se obavezujemo dugoročnoj budućnosti rudarske industrije u BiH. Vidimo potrebu za modernizacijom rudarskog i ekološkog zakonodavstva, te zakona koji se tiču oblasti koncesija. Ima prostora za unapređenje, dodala je Karić.
  • BiH treba moderne zakone koji odgovaraju promjenama na globalnom tržistu. Mi smo otvoreni da pomognemo u modernizaciji zakona koji će privući još investitora, što će dugoročno osigurati prosperitet ove zemlje. S tim u vezi, nastavićemo blisko raditi i sarađivati s nadležnim organima vlasti, naročito Zeničko-dobojskim kantonom, kako bi došli do boljih i prosperitetnijih rješenja, zaključila je.

Naslovna fotografija: FIPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...