Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Bosnalijek pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana

U skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek, značajan je oslonac društvenoj zajednici te tradicionalno pruža podršku aktivnostima povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške osobama s epilepsijom (Ljubičasti dan).

Ljubičasti dan je međunarodni dan podrške osobama sa epilepsijom koji 26. marta svake godine ujedinjuje ljude širom svijeta kako bi iskazali solidarnost i govorili o problemima sa kojima se osobe sa epilepsijom susreću te pružili podršku u borbi protiv njihove stigmatizacije.

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Tradicionalno obilježavanje Ljubičastog dana održano je i 26. marta 2024. godine, u amfiteatru Internacionalnog Univerziteta u Travniku (IUT) sa ljekarima iz različitih zdravstvenih ustanova Srednjobosanskog kantona. Prisutni ljekari su imali priliku čuti više o kvaliteti života oboljelih od epilepsije, dijagnostici same bolesti, vrstama epilepsije ali i terapijskim opcijama liječenja.

  • Mi u Bosnalijeku smatramo da je pacijentima sa epilepsijom neophodna socijalna integracija uz punu podršku društva jer se suočavaju sa mnogobrojnim rizicima i izazovima u svakodnevnom životu. Također, smatramo da je edukacija presudna i najbolji način za borbu protiv stigmatizacije, zato nastavljamo sa pružanjem podrške obilježavanju Ljubičastog dana – poručili su iz kompanije.

Naslovna fotografija: Bosnalijek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...