Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Intervju Schmidta izazvao brojne reakcije u RS

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik reagirao je na intervju koji je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) dao za “Dnevni avaz”, a koji je objavljen danas.

Šmit je, između ostalog, rekao da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, kada iscuri vrijeme.

Dodik je poručio da RS ne može prihvatiti da živi u uslovima nametnutih propisa, poručujući da visoki predstavnik Kristijan Šmit nema ništa s izbornim procesom u BiH.

Naveo je da, ako prođe ovo nametanje, Šmit tu neće stati i nametnut će i zakon o imovini što je, prema njegovom mišljenju, nedopustivo.

  • Šmit nema ništa ni s imovinom ni s izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti – naveo je Dodik.

Naglasio je da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo “poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada, pa i onih o ЕU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BiH pregovarački status”.

  • Onda je to sve laž. Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy) i njih dvojica u jednoj patološkoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH – rekao je on.

Dodik je istakao da nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces. Naveo je da Šmit pokušava da opravda svoju platu od 25.000 eura i nahrani sujetu Marfija.

Ipak, nigdje Dodik nije naveo da će raditi na tome da se dođe do usvajanja izmjena Izbornog zakona, piše Avaz.

Naslovna fotografija: Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...