Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Ove čajeve trudnice trebaju izbjegavati: Mogu izazvati stomačne tegobe, krvarenje, pa i pobačaj

Tokom trudnoće mnoge žene imaju zablude u vezi s namirnicama koje smiju da koriste u ishrani i onima koje bi trebalo da izbjegavaju. Jedna od njih je čaj. Konzumiranje ovog napitka tokom trudnoće je sigurno sve dok poduzimate određene mjere predostrožnosti.

Važno je zapamtiti da crni, zeleni i bijeli čajevi sadrže kofein i da je lako pretjerati s njima. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) savjetuje trudnicama da ograniče unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno, prenosi Avaz.

Šolja crnog čaja ima gotovo 50 miligrama kofeina, dok šolja zelenog čaja ima oko 25 miligrama.

Prije konzumiranja čaja obavezno konsultujte svog ljekara

Biljni čajevi ipak nisu uvijek sigurni tokom trudnoće. Dakle, prije nego što popijete šolju omiljenog čaja, obavezno izračunajte njegov sadržaj kofeina i konsultujte se sa svojim ljekarom.

Prije trudnoće možda ste sve imali naviku da popijete šolju čaja i na taj način se umirite i opustite. Međutim, tokom drugog stanja neke čajeve je potrebno izbjegavati.

Pojedina jedinjena u ovim biljkama mogu izazvati pobačaj, povećati rizik od krvarenja, izazvati stomačne probleme i kontrakcije pa se nikako ne preporučuju tokom trudnoće. Također je veoma važno da se, ukoliko uzimate i određenu terapiju lijekovima, konsultujete sa svojim ljekarom.

Tokom trudnoće poželjno je da izbjegavate ove biljne čajeve:

– peršun

– kantarion

– ginko bilobu

– senu

– hibiskus

– limunsku travu

– list maline

– ruzmarin

– žalfiju

– hajdučku travu.

Ovo svakako nije potpuna lista, pa uvijek pitajte svog ljekara da li je određeni čaj siguran za konzumiranje tokom trudnoće. Također, i dalje možete da jedete hranu koja sadrži neke od ovih biljaka, kao što su ruzmarin i žalfija, jer su količine koje se koriste u hrani generalno mnogo manje od onih koje se koriste u čaju – i nisu tako moćne. (Proces kuhanja tokom pravljenja čaja koncentriše hemikalije u bilju.)

Pepermint i đumbir dozvoljeni u umjerenim količinama

Čajevi napravljeni od biljaka poput peperminta i đumbira smatraju se sigurnim za piće u umjerenim količinama dok ste trudni ili dojite. Samo imajte na umu da su ove biljke više koncentrirane u čajevima nego u hrani, tako da njihovo prekomjerno pijenje može ponekad biti štetno. Zato je najbolje da se konsultujete sa svojim ljekarom prije nego što popijete bilo koju vrstu biljnog čaja tokom trudnoće.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...