Sarajevo
3

Social Media

Light
Dark

Pogledajte fabriku u BiH koja će raditi za željeznicu u Njemačkoj

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević obišao je prije nekoliko dana novu fabriku 'GS-RAMA' sa Snježanom Köpruner, direktoricom i vlasnicom firme te saradnicima i predstavnicima kompanije Liebherr iz Bischofshofena, Helmutom Kaindlom i Hannesom Rieserom. Izgradanja fabrike je već u završnoj fazi, a predstavnici firme “Liebherr”, za koju će se ovdje praviti dijelovi za bagere, došli su vidjeti u kojoj je to fazi. Oni su prilično zadovoljni samim radom. Malo su iznenađeni veličinom fabrike. Svi očekuju da bi strojevi trebali biti isporučeni do kraja trećeg mjeseca a nakon toga kreću edukacije na novoj opremi. Već sada je jasno da impozantno zdanje nove fabrike predstavlja zapadne standarde kakvi su na ovim prostorima tek u nastanku. Köpruner posebno ističe energetsku samoodrživost cijelog kompleksa. Fabrika 'GS-RAMA' će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, fabrika će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice. Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Köpruner ističe i mogućnost širenja u samoj poslovnoj zoni 'Izlaz', osim primarnog proizvodnog pogona, izgrađena fabrika ima i dodatnih 2.500 kvadrata koji bi mogli poslužiti za proizvodnju električnih bicikala i električnog dostavnog vozila. Ulaganja su u 'GS-RAMA' ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona, a prema riječima Köpruner i Ivančevića, očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi. Ivančević vjeruje da će mnogi upravo Ramu izabrati kao mjesto za život i rad, piše Biznis-info. Naslovna fotografija: Screenshot Tvornica GS Rama


Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević obišao je prije nekoliko dana novu fabriku ‘GS-RAMA’ sa Snježanom Köpruner, direktoricom i vlasnicom firme te saradnicima i predstavnicima kompanije Liebherr iz Bischofshofena, Helmutom Kaindlom i Hannesom Rieserom.

Izgradanja fabrike je već u završnoj fazi, a predstavnici firme “Liebherr”, za koju će se ovdje praviti dijelovi za bagere, došli su vidjeti u kojoj je to fazi. Oni su prilično zadovoljni samim radom. Malo su iznenađeni veličinom fabrike.

Svi očekuju da bi strojevi trebali biti isporučeni do kraja trećeg mjeseca a nakon toga kreću edukacije na novoj opremi.

  • Mi isto nemamo iskustva s laserskim rezačem, tako da bi u puni pogon to mogli pustiti u petom, najdalje šestom mjesecu -kazala je Köpruner.

Već sada je jasno da impozantno zdanje nove fabrike predstavlja zapadne standarde kakvi su na ovim prostorima tek u nastanku. Köpruner posebno ističe energetsku samoodrživost cijelog kompleksa.

  • Ova fabrika je zamišljena kao jedna potpuno energetski neovisna fabrika. Dakle, već imamo 840 kW solara na krovu, planiramo još 1,5 MW kako bismo mogli zadovoljiti sve uvjete i standarde Evropske unije, koja je naše glavno tržište – dodala je Köpruner.

Fabrika ‘GS-RAMA’ će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, fabrika će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice. Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi.

  • Mislim da je najljepše kući. Ovo je dobra prilika za sve one ljude koji bi se htjeli vratiti i ovdje raditi. Mislim da je većina Ramljaka koji sada rade kod nas u fabriki zadovoljnih. Plaće su relativno dobre za naše bh. uvjete ili hercegovačke, svejedno. Mislim da je ovo dobra prilika za sve ljude koji se žele vratiti, kao i za one koji žele ostati – pojašnjava Köpruner.

Köpruner ističe i mogućnost širenja u samoj poslovnoj zoni ‘Izlaz’, osim primarnog proizvodnog pogona, izgrađena fabrika ima i dodatnih 2.500 kvadrata koji bi mogli poslužiti za proizvodnju električnih bicikala i električnog dostavnog vozila. Ulaganja su u ‘GS-RAMA’ ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona, a prema riječima Köpruner i Ivančevića, očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi.

Ivančević vjeruje da će mnogi upravo Ramu izabrati kao mjesto za život i rad, piše Biznis-info.

Naslovna fotografija: Screenshot Tvornica GS Rama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...