Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Priče iz srcolike zemlje

U cilju popularizacije knjige i čitanja kod mladih dječiji pisac Elvir Halilović, u saradnji sa vogošćanskim osnovnim školama, družio se sa učenicima nižih razreda i predstavio im svoju knjigu “Priče iz srcolike zemlje”. Književne radionice organizovane su u svih pet vogošćanskih škola, a osim čitanja priča i pjesama mudre glavice imale su i brojna pitanja i ideje za nove priče. Neki do njih su nakon druženja odlučili da se i sami okušaju u pisanju pričica i pjesmica.

  • Svako druženje sa djecom je za mene uživanje, puni me novom energijom i daje mi motiv da nastavim da pišem jer njihovi osmijesi i aplauzi su najveća nagrada za moj rad”, rekao je Elvir čiji je prvijenac izašao iz štampe u februaru ove godine, i već do sada knjiga je promovisana u više škola i gradova širom BiH. Ovaj put je Čikopisac odlučio da se na “domaćem” terenu predstavi mališanima.
FOTO: ELVIR HALILOVIĆ

“Iskreno nisam očekivao da će za samo osam mjeseci “Priče iz srcolike zemlje” proputovati ovoliko, i da će knjigu rado čitati i u našoj zemlji i širom svijeta. Moja je želja da knjiga bude dostupna što većem broju čitalaca, da ih potakne da još čitaju, ali i da sami putuju i istražuju ljepote i tajne naše domovine. Najbolji dokaz toga su slike koje sam dobio od čitalaca, koji su tragom priča i sami posjetili Bobovac i Umoljane, Unu, poželjeli da jašu bosanskog brdskog konja…”

Uz književna druženja i radionice, uz podršku Općine Vogošća i Ministarstva kulture i sporta KS, Elvir Halilović je poklonio po 20 primjeraka svoje knjige za svaku od školskih biblioteka.

Foto: elvir halilović

Zbirka “Priče iz srcolike zemlje” sadrži 17 priča za djecu (baš koliko i slova ima naziv naše domovine), i kroz motive iz Bosne i Hercegovine, djeci pristupačnim jezikom govori o pozitivnim vrijednostima – prijateljstvu, porodici, zaštiti prirode, upornosti i predanosti. Uz svaku od priča postoji i “enciklopedijski” dodatak koji predstavlja crtice iz historije, legende, posebnosti iz biljnog i životinjskog svijeta, prirodne ljepote Bosne i Hercegovine – sve ono sa čim su priče u zbirci na neki način povezane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...