Sarajevo
24

Social Media

Light
Dark

Projekat Vareš se bliži ostvarenju prve proizvodnje

Adriatic Metals, vodeća kompanija u oblasti rudarskih projekata, nam je saopštila nove informacije o napretku projekta Vareš. Prema najnovijim podacima, prva proizvodnja koncentrata se očekuje u prvom kvartalu 2024. godine, sa završetkom pripremnih radova i uspostavljanjem potrebne opreme na unaprijed utvrđenim lokacijama. 

Generalni i izvršni direktor Adriatic Metals kompanije, Paul Cronin, ističe da se pripremni radovi privode kraju i uskoro pogon počinje s radom.

  • Polako privodimo kraju testiranje sistema kontrole postrojenja, a uskoro očekujemo i puštanje pogona postrojenja za preradu rude. Ono čime se iskreno ponosim je što je sva infrastruktura vezana za projekat, uključujući put, željeznicu, električnu energiju, postrojenja za tretman kontaktnih voda i ostale podrške, završeno i spremno za rad – objašnjava Cronin. 

Takođe, dodatnih 25 operatera je uspješno završilo obuku i prekvalifikaciju za rad na ovom postrojenju. Dodatno osoblje je angažovano na svim operativnim pozicijama, proširujući tako broj zaposlenih iz lokalne zajednice. Cronin kaže da projekat Vareš ostaje potpuno finansiran na investicionom polju, uz podršku brojnih investitora. 

Osim toga, prema riječima Cronin-a, investicioni plan projekta Vareš nije doživio promjene, a ažuriranje plana rudnika, poboljšani dizajn rudnika, te optimizacija rada rezultirali su značajnim unapređenjima u posljednjem planu rudnika u poređenju s Definitivnom studijom izvodljivosti iz 2021. godine, kako je javno dostupno na zvaničnoj web stranici kompanije.

Naslovna fotografija: Adriatic Metals

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...