Sarajevo
24

Social Media

Light
Dark

Razvoj poduzetništva BiH: Impakt “Welcome to the Future 2.0”

Nezaposlenost, nizak životni standard i besperspektivnost potakli su iseljavanje mlade i kvalificirane radne snage iz Bosne i Hercegovine. Više od pola miliona osoba je napustilo Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 10 godina. Jedan zaposleni nosi teret jednog penzionera/penzionerke i još jedne nezaposlene osobe, a nalazimo se na dnu ljestvice (184 mjesto od 190) kada je u pitanju pokretanje biznisa.

Poduzetništvo je budućnost i to ona svijetla budućnost naše domovine, a svaka pojedinačna poduzetnička priča je jaka na svoj način, ali tek uz pravu podršku zajednice ona postaje dio velike cjeline koja nas vodi u budućnost.

Investicijska fondacija Impakt organizuje dvodnevni poduzetnički događaj „Welcome to the Future 2.0“ koji će se održati 22-23. novembra u Domu mladih u Sarajevu.  

foto: tv alfa

Posvećen je edukativnim predavanjima stručnjaka iz industrije gdje ćete posjetioci imati priliku upoznati se sa najnovijim trendovima, naučiti neprocjenjive poslovne strategije i umrežiti se.

FOTO: TV ALFA

Senajid Đozo, izvršni direktor Fondacije, kazao je kako je iznimno sretan što Impakt i ove godine otvara krucijalna pitanja za poduzetništvo Bosne i Hercegovine i da je jedan od gorućih problema naše zemlje problem radne snage. U saradnji s 58 lokalnih zajednica i javnim službama za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini Impakt je do sada podržao osnivanje i unapređenje gotovo 400 poslovnih poduhvata širom zemlje, koji zapošljavaju više od 700 osoba. Održivost podržanih firmi je preko 90 posto, a razlog leži u samom procesu odabira, poduzetničkoj obuci, te stručnoj, mentorskoj i promotivnoj podršci.

“Welcome to the Future 2.0” pružio je potpuno drugačiji doživljaj i na inovativan i zabavan način predstavio poslovne poduhvate iz IMPAKT inkubatora poslovnih ideja koji su uz mentorsku i stručnu podršku razradili ideje o proširenju ili unaprjeđenju poslovanja, odnosno uvođenja novih proizvoda/usluga. Izgradnja poduzetničkog ekosistema je dio misije investicijske fondacije ali upravo zajedničko djelovanje i sinergija i javnog i privatnog sektora i medija može promijeniti način razmišljanja i otvoriti put poduzetništvu.

FOTO: TV ALFA

Pitch Arena održat će se 23. novembra 2023. godine – Scale Up Pitch gdje će se 8 poduzetnika i poduzetnica IMPAKT inkubatora poslovnih ideja predstaviti sa idejama za unapređenje svojih poslovnih poduhvata.

Naslovna fotografija: ALFA TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...