Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

100 najvećih u BiH i regionu: Primjena ESG principa ključna za dugoročni uspjeh

Prošla godina obilježena je brojnim promjenama i rastućim inflacijskim pritiscima koje su ostavile traga na poslovanje kompanija i kupovnu moć stanovništva u regionu. Promjene, pozitivne ili negativne, ipak su dio svijeta u kojem uvijek postoje najbolji i najuspješniji.

Projekat “100 najvećih u BiH i regionu” koji već 37. godinu realizuju Poslovne novine upravo ima za cilj prepoznati i nagraditi najuspješnije kompanije koje su, usprkos turbulentnim ekonomskim uvjetima, uspjele postići izvanredne rezultate. Projekat ističe liderstvo, upornost i inovacije koje su omogućile ovim kompanijama da se izdvoje i ostanu konkurentne na tržištu.

Ove godine po prvi put projekat „100 najvećih u BiH i regionu – ESG impuls 2024“ realizuje se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta već dugi niz godina je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te partneri: EuroExpress brza pošta, Porsche BH, Mozaik/ESG Solutions, te mnogi drugi.

Na press konferenciji održanoj danas, u restoranu „Mado“ na Bistriku, najavljen je početak projekta i medijske kampanje koja će trajati do 26. septembra, kada će se održati konferencija biznis lidera koja će u fokus staviti najaktuelnije teme pod nazivom “ESG impuls 2024”.

Direktor Poslovnih novina Emil Kučković istakao je da 37 godina Poslovne novine izvršavaju svoju obavezu, a to je da analiziraju, izdvajaju i predstavljaju najuspješnije kompanije.

„Kada kažemo “100 najvećih” mi govorimo o tome da će kroz kampanju i publikaciju biti predstavljeno preko 1800 kompanija u različitim kategorijama, 30 najuspješnijih industrijskih grana sa vodećim kompanijama kao i projekat “Gradovi, opštine/općine i biznis.” Za ovu godinu smo pripremili i niz noviteta, između ostalog štampana publikacija “100 najvećih” je dobila svoj sažetak u obliku investicijske brošure koju namjenski kreiramo za ministarstva, agencije za privlačenje investicija kao i gradove i opštine/općine.“

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH rekao je da je poštivanje ESG standarda neminovno i njihovo provođenje zahtijevaju kompanije – kupci bh. proizvoda u EU te da je više od 70 posto našeg izvoza upravo u ove zemlje. 

„Njemački zakon o lancima nabavke propisuje ove standarde – ako želite biti dobavljač njemačkih kompanija, između ostalog, morate voditi računa o okolišu i pravima radnika. Novi EU zakon o dobavljačima, koji je nedavno usvojen, oslanja se na njemački zakon i  traži poštivanje ovih principa. BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose sa izazovima i da uspiju. O tome govore i podaci projekta 100 najvećih, jer prihodi ovih kompanija iz godine u godinu rastu i sigurni smo da će naše kompanije odgovoriti i na ove izazove“.

Konferencija „ESG Impuls 2024“

Direktorica Projekta Alena Ahmetspahić – Fočo, istakla je jedinstvenost projekta kojim se želi prepoznati i nagraditi pozitivna praksa i poslovni uspjesi, te dati prilika poslovnim liderima koji godišnje prave polovinu ukupnog prometa BiH da razmijene stavove i govore o najvažnijim trendovima na tržištu koji su važni za razvoj privrede i dalje investicije.

Na konferenciji pod nazivom ‘ESG Impuls 2024’ očekuje se više od 400 domaćih i regionalnih biznis lidera koji će govoriti o politikama i standardima koje kompanije i investitori koriste kako bi bili u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Projekat zvanično počinje danas, a prva aktivnost koja slijedi je poslovna utrka „Garden City Business Run“ u okviru Konjic Summer Festa koja će se održati 05. jula 2024. godine. Poslovna utrka prepoznata je od strane kompanija koje u fokusu imaju ESG principe – trend koji mijenja način poslovanja u cijelome svijetu.

Jedan od partnera projekta je oficijelno vozilo Porsche. Kompanija Porsche BH je jedna od onih koje razumiju koliko su ESG principi ključni za dugoročni uspjeh i razvoj svakog preduzeća:

”Porsche kao dugogodišnji partner s ponosom podržava projekt “100 najvećih u BiH i regiji – ESG Impuls 2024”, jer vjerujemo u ključnu ulogu ESG principa u našem poslovanju. Ovi principi nisu samo smjernice, već integralni dio naše strategije koji obuhvataju odgovornost prema okolišu, društvenu pravednost i dobro upravljanje. Kroz naše angažmane u projektima poput ESG Impulsa, Porsche aktivno doprinosi održivom razvoju zajednice, unapređuje životne uslove zaposlenih, podržava inovativne dobavljače te gradi trajne odnose s kupcima koji cijene našu predanost održivim praksama.

ESG principi ne samo da nas inspirišu da djelujemo odgovorno prema okruženju i društvenoj zajednici, već nam omogućavaju da budemo lideri u stvaranju pozitivnih društvenih promjena. Smatramo da je integracija ESG principa u našu strategiju od ključne važnosti za dugoročni uspjeh našeg brenda i za stvaranje održivog društva u cjelini“, izjavio je Armin Mulović, Brand Manager Porsche BH.

Garden City Business Run

Partnerstvo između Poslovnih novina i Konjic Summer Festa stvorilo je priliku za organizaciju utrke i događaja koji će okupiti uposlenike kompanija iz cijele BiH, članove „Kluba 100“. Utrka je povod za druženje, uspostavljanje novih veza i opuštanje uz predivnu prirodnu ljepotu Konjica.

Mahir Mujić, direktor marketing agencije Media Marketing Universal i organizator međunarodnoga festivala Konjic Summer Fest naveo je da je utrka kvalitetan primjer spoja poslovne atmosfere, zdrave fizičke aktivnosti i ugodnog druženja.

“Konjic Summer Fest se partnerski uključio u projekat “100 najvećih” sa poslovnom utrkom od 5 km pod nazivom „Garden City Business Run.“

Ovo je unikatna prilika za kompanije koje aktivno rade na kreiranju povoljnog ESG okruženja da prijave svoje uposlenike, daju značaj zdravlju i timskom duhu i povećaju povećala privlačnost kompanije za sadašnje i buduće uposlenike.”

Kako je sopšteno na press konferenciji svečana dodjela priznanja „100 najvećih“ održaće se ove godine 26. septembra, u hotelu Hills na Ilidži.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...