Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

ASA Banka ostvarila rast iznad prosjeka tržišta

U 2023. godini, ASA Banka je ostvarila impresivan niz rezultata koji su je učvrstili kao vodeću domaću banku i treću najveću u Bosni i Hercegovini. Fokus na stabilnosti, kreiranju efikasnih i jednostavnih rješenja za klijente, kao i unapređenju bankarskih proizvoda, pokazao se kao ključan faktor u postizanju ovih izvanrednih rezultata. ASA Banka još jednom je napravila značajan iskorak na bh. bankarskom tržištu ostvarivši rast iznad prosjeka u svim segmentima proizvoda i usluga.

Zaključno s 31.12.2023. godine, ostvarena je neto dobit nakon poreza u iznosu od 46 miliona KM. Aktiva banke na dan 31.12.2023. godine iznosi 3,026 milijardi KM, što predstavlja rast od 210 miliona KM, odnosno 7,5% u odnosu na kraj 2022. godine. Kreditni portfolio iznosi 1,855 milijardi KM uz rast od 146 miliona, odnosno 8,6% rasta, dok je depozitni portfolio zabilježio rast od 7,3%, dosegnuvši 2,615 milijardi KM stanjem na kraju 2023. godine.

  • Kapital banke iznosi 366 miliona KM, te ističemo da smo Banka s najvećim dioničkim kapitalom u državi. Ukoliko analiziramo vrlo intenzivan period iza nas, mi smo tokom sedam godina od jedne male banke, danas postigli preko 3 milijarde KM aktive, što su impozantni rezultati na koje smo izuzetno ponosni. Ovaj uspjeh prije svega dugujemo predanosti i zalaganju naših vrijednih uposlenika, koji su kroz jasnu strategiju i kvalitetnu upravljačku strukturu ostvarili sve zacrtane ciljeve. Ovo je bilo moguće samo sa ljudima koji zaista vole ovaj projekat koji je od početka imao za cilj, izgraditi najveću domaću banku koja može da bude oslonac našoj privredi i našim građanima – istakao je Samir Mustafić, Predsjednik Uprave ASA Banke tokom izlaganja, te dodao kako će u mjesecu martu, nakon Odluke Skupštine, biti isplaćena dividenda u iznosu od 22 miliona KM, što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu kada je isplaćeno 16 miliona KM dioničarima ASA Banke.

Na press konferenciji su bili prisutni i članovi Uprave ASA Banke, Aldijana Rakić, Edina Vuk, Davor Tomić i Hasan Hasić koji su tom prilikom govorili o značaju digitalizacije u uslugama koje nudi ASA Banka, usklađenosti sa najvišim tehnološkim i standardima sigurnosti, te inovativnom pristupu razvoju proizvoda i usluga. Sve navedeno je, uz visok nivo fleksibilnosti i brzine odlučivanja te efikasan pristup upravljanja rizicima ključni u ostvarivanju finansijskih potreba klijenata.

FOTO: ASA BANKA
  • Tokom protekle godine ASA Banka realizirala je niz inovacija i unapređenje u segmentu mobilnog bankarstva te digitalnih usluga koje donose jednostavno korisničko iskustvo za svakodnevne potrebe klijenata. “Pristupili smo postepenoj modernizaciji mreže bankomata sa zamjenom okvirno četvrtinu mreže savremenim uređajima koji su u pogledu sigurnosti i jednostavnosti korištenja na najvišem globalnom nivou. U ovom segmentu, planiran je i jedan inovativan koncept koji ćemo testirati u ovoj godini sa mobilnim uređajima kako bi podržali razvoj turizma, čineći našu uslugu bankomata dostupnim i u mjestima gdje turisti do sada nisu imali tu mogućnost – istakli su.

Istovremeno, pažljivo prateći i primjenjujući kako domaću tako i regulative Evropske Centralne banke, ASA Banka kontinuirano prilagođava Strategiju poslovanja kako bi zadržali otpornost na eventualne ekonomske izazove te nastavili rast i razvoj. I u ovoj godini nastavljaju s podrškom razvoju privrede sa posebnim fokusom na segment investicija, energetske efikasnosti kao i projekte mikro, malih i srednjih preduzeća.

  • Ovo dostignuće potvrđuje našu snagu kao sistemske banke, sposobne da ostvaruje značajan uticaj na ekonomiju zemlje. U skladu sa našom poslovnom orijentacijom, koja je usmjerena ka potrebama stanovništva i privrede BiH, ASA Banka svojim klijentima pruža brojne pogodnosti koje ne mogu ponuditi druge banke na tržištu. Naš fokus je na pružanju kvalitetnih bankarskih usluga koje podržavaju rast i razvoj naših klijenata, bez obzira da li su to pojedinci, mala i srednja preduzeća ili velike korporacije – istakao je Mustafić.

Kako je naglašeno, uz sve navedeno snagu ASA Banke čini i ekosistem Grupacije, koji pored banke i osiguranja iz segmenta finansijskog sektora, uključuje usluge zdravstva i digitalnog poslovanja, čime je postignuta diverzifikacija koja se ogleda u pristupu, domaćoj snazi i razumijevanju potreba tržišta. Sa preko 60 poslovnica širom FBiH i Brčko distrikta, u ovoj godini je planirano i širenje na prostor RS-a, čime ASA Banka nastavlja djelovati u cilju rasta bh. ekonomije, prosperiteta pojedinaca i cjelokupnog društva.

Svjesni odgovornosti koju nose kao najveća i najuticajnija domaća banka, ASA Banka je usmjerena na brojne projekte koji unapređuju kvalitet života, životnu sredinu i stvaraju bolje uslove za mlade i lokalne zajednice širom BiH. Istovremeno ulažu u razvoj zaposlenih provodeći programe dodatnih edukacija u skladu sa najnovijim trendovima. S jasnim opredjeljenjem za dalje investicije u nove tehnologije uz širenje ponuda proizvoda i usluga te unapređujući poslovne procese, ASA Banka je istrajna da ostane lider u pružanju bankarskih usluga na tržištu Bosne i Hercegovine i nastavi biti snažan oslonac i podrška domaćoj privredi i građanima BiH.

Naslovna fotografija: ASA Banka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...