Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Prosječna starost vozila u BiH 17 godina

Sektor za organizaciju pomoći na cesti, preventivu, obrazovanje i inovativnost Bosanskohercegovačkog auto – moto kluba (BIHAMK) sistematski prikuplja dostupne podatake iz oblasti saobraćaja/prometa, koristeći pri tome sve relevantne izvore sa ciljem pravovremenog i detaljnog informisanja/informiranja javnosti.

Postojanje različitih institucija sa podijeljenom nadležnosti u oblasti bezbjednosti/sigurnosti drumskog/cestovnog saobraćaja/prometa otežava prikupljanje podataka, što svakako utiče na tačnost prezentiranih podataka. No, ipak cijenimo da unatoč mogućim nepreciznostima Informacija nudi značajne podatke za ukupno sagledavanje stanja bezbjednosti/sigurnosti drumskog/cestovnog saobraćaja/prometa u Bosni i Hercegovini.

U protekloj 2023. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano/registrirano 1.233.783 drumskih/cestovnih vozila, što u odnosu na 2022. godinu (1.184.758 d/cv) predstavlja povećanje od 49.025 vozila, odnosno od 4,14%.

U tabeli 1. dati su uporedni podaci ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila po entitetima/distriktu za 2020, 2021, 2022. i 2023. godinu:

Iz tabele 1. vidljivo je da je dugogodišnji trend porasta broja registrovanih/registriranih vozila, koji je pojavom pandemije COVID-19 tokom 2020. godine zaustavljen uz značajno smanjenje broja registrovanih/registriranih vozila, nastavljen naredne dvije godine, a evo sada i 2023. godine, uz porast u odnosu na 2022. godinu od 4,14%.

Prema iznad navedenim podacima vidljivo je da je u Federaciji BiH ukupno registrovano/registrirano 740.101 drumskih/cestovnih motornih i priključnih vozila ili 59,99% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH, u Republici Srpskoj 453.719 ili 36,77% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH, dok je u Distriktu Brčko registrovano/registrirano ukupno 39.963 drumskih/cestovnih vozila ili 3,24% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH, prenosi Business magazine.

U tabeli 2. prikazani su podaci o broju registrovanih/registriranih vozila po područjima i kategorijama vozila za 2023. godinu:

Posmatrajući učešće pojedinih brandova novih putničkih/osobnih i privrednih drumskih/cestovnih motornih vozila na bosanskohercegovačkim cestama, primjećujemo da je ove godine najprodavaniji brand Škoda sa prodatih 1.651 ili 19,26% od ukupnog broja prodatih novih putničkih i privrednih motornih vozila iza kojeg slijedi Volkswagen sa 1.225 ili 14,29% prodatih vozila, što znači da su ova dva brenda ostala na istim mjestima na ljestvici kao i prethodne godine. Toyota sa 772 prodatih vozila ili 9% od ukupnog broja prodatih novih putničkih i privrednih vozila zauzima treće mjesto.

  • Upoređujući registrovana/registrirana vozila po starosnoj strukturi, odnosno prema Euro standardima možemo zaključiti da se kako starosna tako i ekološka struktura voznog parka u našoj zemlji mijenja i da na bosanskohercegovačkim cestama saobraća sve veći broj vozila sa višim Euro standardima, ali nažalost još uvijek ne istim intenzitetom kako raste ukupan broj vozila u našoj zemlji – zaključeno je.

Naslovna fotografija: Business magazine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...