Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Cronin: BiH je nužan moderan zakon o rudarstvu

Adriatic Metals BiH završava ovu poslovnu godinu priznanjem u kategoriji najznačajnijih investitora po odabiru Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine.

  • Ovo priznanje je rezultat zajedničkog rada i saradnje s vladama na različitim nivoima, poslovnim partnerima i lokalnom zajednicom i predstavlja potvrdu naše predanosti radu kao i poticaj da nastavimo s ulaganjima – ističe Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BiH.

Adriatic Metals je u istraživanje, razvoj rudnika Rupice u Varešu, izgradnju infrastrukture te postrojenja za preradu do sada uložio više od 400 miliona KM.

  • U osvrtu na meni lično draga postiguća u ovoj godini, izdvojio bih i otvaranje željezničke linije Podlugovi – Breza – Vareš, ne samo zato što predstavlja značajan korak naprijed u željezničkom transportu BiH općenito već i zbog brojnih pozitivnih emocija koje je izazvala kod stanovništva tih zajednica – napominje Cronin.

Cronin ističe nedvojbenu posvećenost kompanije dugoročnoj budućnosti rudarske industrije u BiH, te s tim u vezi ističe nužnost modernizacije zakonodavstva u oblasti rudarstva, okoliša i rada.

  • Ima mnogo prostora za unapređenje. S tim u vezi, već smo započeli razgovore s vlastima na različitim nivoima, kako bismo svojom međunarodnom ekspertizom pomogli da se postignu bolja i prosperitetnija rješenja. Bolje usklađivanje s međunarodnim standardima ne bi samo pružilo povjerenje zajednici i vladi u rudarsku industriju, već bi i BiH učinilo privlačnijom za međunarodne financijske institucije koje traže najviše standarde u zaštiti okoliša, integraciji s lokalnom zajednicom i korporativnom upravljanju. Siguran sam da ova zemlja može i više i bolje iskoristiti svoje potencijale, ali uz prethodnu modernizaciju zakonodavstva koje odgovara promjenama na svjetskom tržištu – ističe Cronin.

Istakao je i potrebu za izmjenom zakonodavstva o koncesijama:

  • Temeljem dogovora s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, na ovom pitanju će u narednom periodu zajednički raditi grupe međunarodnih i domaćih eksperata, sve u cilju povećanja kontinuiranih koncesijskih naknada za rudarenje plemenitih ruda.

Cronin se osvrnuo i na insinuacije da su pravne mjere kompanije preduzete protiv Hajrije Čobo čin nepoštovanja sektora nevladinih organizacija i kršenje slobode govora.

  • Naprotiv, to je principijelan napor da se pojedinci i organizacije drže odgovornima za svoje riječi i djela. Neistinite tvrdnje koje Čobo promoviše ne samo da narušavaju reputaciju naše kompanije, već i podrivaju zvanične institucije BiH. Uprkos brojnim inspekcijama koje nisu pronašle nepravilnosti u operacijama Adriatic Metals BiH, ona je nastavila s lažnim narativom, kojem ćemo se i dalje suprotstavljati javno i pravno – objašnjava Cronin.

Kad je riječ o narednoj godini, u kompaniji očekuju zvanični početak proizvodnje u rudniku Rupice, uz očekivanu preradu više od 800,000 tona rude godišnje i zapošljavanje novih ljudi.

  • Namjeravamo još dugo pozitivno doprinositi BiH – zaključio je Cronin.

Naslovna fotografija: Adriatic Metals

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...