Sarajevo
21

Social Media

Light
Dark

Dodik za italijanski list: Putin pokazuje razumijevanje za situaciju u Srbiji, RS i cijelom Balkanu

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u intervju za italijanski list “La stampa” da je srpski narod dio tradicionalne Evrope i da želi Evropsku uniju, koja se “mnogo promijenila posljednjih godina, zasnovanu na ekonomskim odnosima i društvene odnose zasnovane na tradiciji.”

  • Neke nove politike su imale prednost nad pitanjima od suštinskog značaja za građane. Pitanja koja se odnose na migracije, rodni identitet i ideologije, prevlast LGBT politike, sve to utiče na promišljanje vrijednosti ove nove EU. To nije dio naše tradicije, identiteta, kulture i mi se čvrsto protivimo takvim dominantnim narativima i projektima – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbi dio tradicionalne Evrope i da ne postoji moderan pristup koji može da promijeni srpsku religiju i filozofiju života.

  • Orban i Mađarska podržavaju takvu politiku i to nas ujedinjuje. Mađarska želi da se zemlje zapadnog Balkana ekonomski razvijaju, budu nezavisne i minimiziraju uticaj drugih zapadnih sila. Oni vode novu suverenističku politiku i to je okvir u kojem RS može da se kreće. Ne znači da je ovaj put uslovljen prekidom saradnje sa Rusijom. Mislim da ova nova vrsta politike može garantovati mir – rekao je Dodik.

Teža situacija

On je kazao “da Srbi sa Kosova žive u mnogo težoj situaciji od Srba u BiH jer nemaju nemaju osnovna prava i proganjaju ih.”

  • Srbija čini sve da ih zaštiti, ali pošto međunarodna zajednica ne čini gotovo ništa, situacija je veoma složena. Mi, narod, stvorili smo RS 1992. godine i ona je garant života srpskog naroda sa ove strane Drine – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je za ljude u RS jaka i bogata Srbija preduslov opšteg mira za cijeli Balkan, a predsjednik Aleksandar Vučić je lider koji Srbiju čini jačom i moćnijom.

  • Srbija se kroz svoju, kao i historiju Balkana suočavala sa raznim izazovima i pritiscima. Nemoguće je naći historijski period koji nije bio obilježen borbom za zaštitu identiteta i postojanja srpskog naroda, a krajem 20. vijeka ponovo je doživjela tragedije i pogrome. Danas gradi svoju budućnost – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Moskve u srpskom društvu, Dodik je rekao da Srbija ispunjava obaveze u okviru pristupanja EU, kao i RS koja ispunjava dio obaveza koje su u njenoj nadležnosti.

On je istakao da Rusija i predsjednik Vladimir Putin pokazuju razumijevanje za situaciju u Srbiji, RS i na cijelom Balkanu, navodeći da “ne postoji ruska podrška negativnim politikama, već samo politikama koje odražavaju nezavisno donošenje odluka samih zemalja.”

Ruska politika

  • Kao što znate, ruska politika je za to da zemlje poput Srbije i BiH samostalno donose odluke bez uticaja ambasadora ili drugih zapadnih političara. Srbija se nalazi u veoma složenoj situaciji u odnosima sa Kosovom. Nastoji da zaštiti srpski narod, kao i srpske manastire i svetinje koje ruše bez adekvatne reakcije Zapada. Većina Italijana mislim da to razumije. Čak ni vi nikada ne biste dozvolili drugima da izbrišu vašu tradiciju. S druge strane, Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije i na tome se zasniva njena politika – rekao je Dodik.

Dodik rekao da je Rusija velika i moćna zemlja i da žali što su opšte okolnosti dovele do patnje ljudi u tom dijelu svijeta, te da vjeruje da Rusi i Ukrajinci takođe ne žele da se patnje nastave, piše Avaz.

On je istakao da “druge sile žele da se sukob u Ukrajini nastavi”, te kazao da i devedesetih godina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji “okončanje sukoba nije bilo prioritet za mnoge u svijetu.”

Naslovna fotografija: N. Šaljić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...