Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Predsjednik Rusije lično zatražio da pokrenu svoj program u RS: Hoće li Putinova propagandna televizija početi s emitovanjem u BiH

Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizije RT (Russia Today) Margarita Simonjan najavila je da će sljedeće godine u Republici Srpskoj početi emitiranje programa te ruske televizije na srpskom jeziku, piše Avaz.

Ona se oglasila povodom apela predsjednika Rusije Vladimira Putina kojem se tokom pres-konferencije u četvrtak obratila novinarka iz Republike Srpske. Kako je kazala, u regionu nema ruskih medija i nevladinih organizacija, za razliku od zapadnih.

Pitanje novinarke

Putin je odgovorio da će zatražiti od rukovodilaca ruskih televizija, konkretno državne medijske kuće VGTRK, da razmisle o tome šta bi moglo da se uradi u vezi s ruskim informacionim prisustvom u Republici Srpskoj. Također se interesirao da li na tom području postoji televizija RT.

Simonjan je kazala da je naložila da se pronađe novinarka iz Republike Srpske i da se informira gdje su dostupne vijesti RT. Ona je precizirala da postoji portal RT na srpskom jeziku.

  • A sljedeće godine pokrećemo emitiranje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo – kazala je Simonjan gostujući na televiziji Rusija 1.

Također je dodala da se već sada „ruski dokumentarni filmovi emitiraju na televiziji u Republici Srpskoj.

RT je ruska državna televizija koja je finansirana direktno novcem ruske države i koristi se kao sredstvo za širenje propagande režima Vladimira Putina širom svijeta.

Na koji način

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine ova televizija zabranjena je u državama Evropske unije. Nakon objave predsjednice ove komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) o zabrani RT-a 27. februara 2022. program je automatski ukinut i na televizijskim mrežama u Velikoj Britaniji i Singapuru, s obzirom na to da se signal RT-a u njima prikazivao preko evropskih kompanija.

Postavlja se pitanje, s obzirom na zabrane u cijelom evropskom okruženju, na koji način RT planira pokrenuti emitiranje programa u Bosni i Hercegovini. Naime, za emitiranje digitalnog zemaljskog signala na teritoriji cijele BiH neophodna je dozvola RAK-a, kao i za uvrštavanje ovog programa na listu kanala zvaničnih kablovskih operatera u BiH.

Osim u EU, signal RT-a ukinut je i u Australiji, Kanadi te Sjedinjenim Američkim Državama.

Ko će izdati dozvolu

S te strane, bilo bi uistinu šokantno, ali i izvjesno malo vjerovatno da će RAK izdati dozvolu RT za emitiranje u BiH. Nije jasno na koji način uopće RT planira pokrenuti svoj bh. kanal. Jedna od mogućnosti je svakako pokušaj zaobilaženja bh. zakona, ali i korištenje interneta za emitiranje, gdje se pravila regulacije i ovlasti RAK-a mogu puno lakše izbjeći.

Vijeće Evropske unije je donijelo odluku da hitno obustavi emitiranje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today širom EU “sve dok Ruska Federacija i njeni povezani mediji ne prestanu provoditi akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica”.

Naslovna fotografija: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...