Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Ekskluzivni intervju sa Kusturom: Ko je “budala” a ko “pametan” na premijeri u Pozorištu mladih?

Premijera predstave “Večera budala” autora Francisa Vebera, a u režiji Adisa Bakrača, bit će izvedena sutra sa početkom u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Tim povodom razgovarali smo sa jednim od najtalentovanijih bh. glumaca Damirom Kusturom koji nam je otkrio sve informacije u vezi predstojeće premijere pozorišne predstave “Večera budala”.

Koliko ste se dugo pripremali za predstojeću premijeru?

  • Sastanci, dogovor i analize su počele prije ljetne pauze a ja sam imao sa redateljem sastanak prije odmora. Kada je u pitanju konkretan rad i probe, počele su u septembru i mi smo više nego spremni da dočekamo publiku i pokažemo šta smo to za njih napravili. 
FOTO: velija hasanbegović
FOTO: velija hasanbegović

Koji lik konkretno tumačite u “Večera budala”? Kako ste ga doživjeli?

  • Igram veoma živopisnog poreskog inspektora, gospodina Konjala, koji uživa u svom poslu. On nikada ne odmara, uvijek je spreman da nađe sve one koji vrše utaju poreza i da se s njima obračuna. Nije podmitljiv, nema korupcije kod mene! Ako je kriva i rođena majka mora odgovarati pred zakonom (haha).

Sa kojim bh. glumcima ovoga puta dijelite “daske koje život znače” i kakva je bila atmosfera na probama?

  • Sjajna ekipa, prvak drame Pozorišta mladih Sarajevo moj kolega i prijatelj neponovljivi Mario Drmać, moj mentor, prof. Alen Muratović, sjajna Aida Bukva i kolege s kojima po prvi put sarađujem i zaista sam oduševljen, a to su mlada Anja Kraljević i Sabit Sejdinović kojeg ste imali priliku gledati na daskama Kamernog teatra 55.

Šta publika može očekivati? 

  • Zaboraviće sve nedaće i sve loše što nas okružuje barem na devedesetak minuta koliko traje predstava. Naravno i sebi postaviti neka važna pitanja. Ko su danas budale, da li su budale – budale ili smo mi budale što dozvoljavamo da nas budale vode i rade sve što im padne napamet.

Da li postoji replika u ovom dramskom djelu koja bi mogla predstavljati poruku same predstave?

  • Teško mi je odabrati neku repliku koja bi mogla sadržavati poruku predstave. Mnogo ih je, ali ono što je sigurno da mi nikada ne znamo ko je preko puta nas. Šta se krije u svakome od nas. Ono što vidimo “na prvu” je samo to… sud na prvi pogled i ništa preko toga. Iza svake osobe se krije jedan čitav život, priča sa usponima, padovima, boli, radosti, tuge… Ko je “budala”, a ko je “pametan” možemo saznati samo ako se posvetimo osobi koja je “preko puta nas”, ako je saslušamo, doživimo, rezonujemo, poštujemo…

Gdje se mogu kupiti ulaznice? 

  • Blagajna Pozorišta mladih, svakim danom od 12h-14h i dva sata prije početka predstave, s tim da su premijera, prva i druga repriza već rasprodate… Ostanite uz nas i pratite repertoar za naredna igranja.

Premijera predstave “Večera budala” odigrat će se sutra 07.11.2023. u 20 sati u Pozorištu mladih a reprize, u Sarajevu, zakazane su 08. i 17. novembra.

Autor: Lenjinac Salih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...