Sarajevo
11

Social Media

Light
Dark

Evo zašto ovu biljku trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Medvjeđi luk je dobio ime po tome što predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tokom godine. Ova biljka naraste u visinu od 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Ako slučajno tokom šetnje po šumi osjetite jak miris bijelog luka, to jedino može biti medvjeđi luk. Biohemičari tvrde da je čak zdraviji od bijelog luka, a zbog obilja alina koji se pod utjecajem kisika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Srijemuš je bogat i eteričnim uljima, vrijednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C i karotenom… Prije upotrebe, primjerice, tinkture medvjeđeg luka, koja je dobra za snižavanje tlaka, dobro je porazgovarati s ljekarom ili farmaceutom o prilagodbi doze, prenosi N1. Ako niste poznavatelj, medvjeđi luk nemojte brati sami nego ga radije nabavite na pijaci kod već provjerenih trgovaca. Naslovna fotografija: Instagram

Medvjeđi luk je dobio ime po tome što predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tokom godine.

Ova biljka naraste u visinu od 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Ako slučajno tokom šetnje po šumi osjetite jak miris bijelog luka, to jedino može biti medvjeđi luk.

Biohemičari tvrde da je čak zdraviji od bijelog luka, a zbog obilja alina koji se pod utjecajem kisika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Srijemuš je bogat i eteričnim uljima, vrijednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C i karotenom…

Prije upotrebe, primjerice, tinkture medvjeđeg luka, koja je dobra za snižavanje tlaka, dobro je porazgovarati s ljekarom ili farmaceutom o prilagodbi doze, prenosi N1.

Ako niste poznavatelj, medvjeđi luk nemojte brati sami nego ga radije nabavite na pijaci kod već provjerenih trgovaca.

Naslovna fotografija: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...