Sarajevo
10

Social Media

Light
Dark

Globalne cijene hrane rastu nakon sedmomjesečnog trenda pada

Indeks cijena hrane Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) porastao je 1,1 posto u martu u odnosu na februar, što je prvi put povećanje nakon sedmomjesečnog trenda pada. Prema saopćenju FAO-a, povećanje cijena hrane uglavnom se odnosi na poskupljenje biljnih ulja, mliječnih proizvoda i mesa. U međuvremenu, indeks je u martu zabilježio godišnji pad od 7,7 posto, uprkos mjesečnom ukupnom rastu. Indeks cijena žitarica pao je za 2,6 posto u odnosu na februar i 20 posto od marta 2023. Indeks biljnog ulja porastao je osam posto u martu u odnosu na prethodni mjesec. U svom šestom uzastopnom mjesečnom porastu, indeks cijena mliječnih proizvoda je u martu u odnosu na februar porastao za 2,9 posto. Indeks cijena mesa porastao je za 1,7 posto, što je njegov drugi uzastopni mjesečni rast. Indeks cijena šećera pao je za 5,4 posto od februara do marta, ali je porastao za 4,8 posto u odnosu na mart 2023, piše Anadolija. Naslovna fotografija: Instagram

Indeks cijena hrane Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) porastao je 1,1 posto u martu u odnosu na februar, što je prvi put povećanje nakon sedmomjesečnog trenda pada.

Prema saopćenju FAO-a, povećanje cijena hrane uglavnom se odnosi na poskupljenje biljnih ulja, mliječnih proizvoda i mesa.

U međuvremenu, indeks je u martu zabilježio godišnji pad od 7,7 posto, uprkos mjesečnom ukupnom rastu.

Indeks cijena žitarica pao je za 2,6 posto u odnosu na februar i 20 posto od marta 2023.

Indeks biljnog ulja porastao je osam posto u martu u odnosu na prethodni mjesec.

U svom šestom uzastopnom mjesečnom porastu, indeks cijena mliječnih proizvoda je u martu u odnosu na februar porastao za 2,9 posto.

Indeks cijena mesa porastao je za 1,7 posto, što je njegov drugi uzastopni mjesečni rast.

Indeks cijena šećera pao je za 5,4 posto od februara do marta, ali je porastao za 4,8 posto u odnosu na mart 2023, piše Anadolija.

Naslovna fotografija: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...