Sarajevo
22

Social Media

Light
Dark

Još nije zakazana sjednica Doma naroda: Očekuje se odluka Šmita

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču integriteta izbornog procesa još nije zakazana.

Prijedlog SDA

Podsjećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prije 16 dana dao je rok političarima od dvije do tri sedmice da usvoje ovo rješenje ili će ga on nametnuti.

  • Građanima BiH je potrebno dati mogućnost da glasaju u fer i korektnim izborima, trebaju se učvrstiti mjere protiv izborne prevare. Najgore što se može desiti u jednoj demokratiji je da građani izgube povjerenje u izborni proces i pozivam ih da ovu stvar shvate vrlo ozbiljno – poručio je Šmit na konferenciji za medije 19. decembra.

SDA je predložila izmjene Izbornog zakona koje su prošle Predstavnički dom PSBiH, a, kako je tada za „Dnevni avaz“ kazao zastupnik te stranke u Predstavničkom domu Šerif Špago, njihov prijedlog obuhvata sve preporuke Venecijanske komisije i OSCE-a, što je bio i uvjet visokog predstavnika.

Ipak, kako stvari trenutno stoje, od dogovora i usvajanja ovog prijedloga na sjednici Doma naroda neće biti ništa.

Naime, na sjednici Predstavničkog doma SNSD i HDZ su bili protiv ovog rješenja, a on je usvojen zahvaljujući glasovima opozicije.

SNSD ne prihvata ove izmjene jer su uvjetovane od Šmita, kojeg ta stranka ne priznaje. Osim toga, ne žele da o tehnologijama odlučuje neko mimo BiH, jer smatraju to prostorom za zloupotrebe.

Nije prihvatljivo

Za HDZ su ovakve izmjene prihvatljive samo kao dio cjelokupnog paketa, koji će obuhvatiti i druge izmjene na kojima insistiraju godinama, a što je potpisano i u koalicionom sporazumu. Tada je navedeno da će se cjelokupne izmjene Izbornog zakona BiH donijeti u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima, što je već prošlo.

HDZ je moguće zaobići i na sjednici Doma naroda PSBiH, osim ako oni nepojavljivanjem ne obore kvorum u Klubu Hrvata. SNSD je u Domu naroda PSBiH ipak nezaobilazan, s obzirom na to da su jedina stranka koja ima četiri delegata. Oni sa svoja četiri glasa mogu oboriti usvajanje bilo koje odluke. Tako da je izvjesno da od usvajanja ovih izmjena Izbornog zakona bez volje visokog predstavnika neće biti ništa, a njegova reakcija se očekuje u narednim danima.

 Bez sastanka dvije sedmice

Od trenutka kada su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH na sjednici Predstavničkog doma koalicioni partneri nisu održali niti jedan sastanak kako bi eventualno neko promijenio mišljenje, piše Avaz.

Naslovna fotografija: N. Šaljić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...