Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika

U periodu od 29.12.2023. godine do 02.01.2024. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 13.529 turista, što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 11.264) više za 20,1 posto, a u odnosu na 2019. godinu (kada ih je zabilježneo 6.299,) više za 114,7 posto, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Statistika noćenja turista u Kantonu Sarajevo za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjeg praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 21.971) više za 43,5 posto, a u odnosu na 2019. godinu (kada je zabilježno 14.256 noćenja) više za 121,2 posto.

U Kantonu Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Makedonija, te Turska, Švicarska, Švedska…

U prosjeku su se zadržavali od dva do tri dana. Turistička zajednica Kantona Sarajevo, predvođena predsjednikom Harisom Fazlagićem, zahvaljuje svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu.

  • Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro proveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekšaji, te smo još jednom pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turstička destinacija. Izuzetno nas raduje i činjenica brze i dobre organizacije čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva naš turistički imperativ tokom cijele godine – navodi se u saopćenju.

Naslovna fotografija: N. Šaljić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...