Sarajevo
3

Social Media

Light
Dark

Kako protječe implementacija višemilionskog ulaganja “Adriatic Metalsa”: Ko koči jednu od najvećih investicija u poslijeratnom periodu u BiH?

Otkako se u Varešu s višemilionskim investicijama pojavila kompanija „Adriatic Metals“, ovaj grad koji je izumirao ponovo je živnuo. Ogleda se to u brojnim parametrima svakodnevnog života, od cijena stanova, zemljišta, ali i širenja ugostiteljske djelatnosti. Međutim, nisu svi sretni zbog pojave ovog velikog investitora u gradiću srednje Bosne, odnosno ima i onih koji pokušavaju osporiti velike investicije. U brojnim primjerima ova korporacija je dokazala da se u Varešu nema namjeru ponašati kao slon u porculanskoj radnji, nego, uvažavajući sve probleme lokalne zajednice, nastoje olakšati i unaprijediti život domicilnom stanovništvu. Jedan od primjera je svakako rješavanje pitanja vodovoda u brojnim selima, prije svega onim selima koja se snabdijevaju s izvorišta Mrestilište – Bukovica. Radi se o selima Pogar, Borovica, Zaruđe, Sjenokos... U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavile brojne paušalne ocjene negativnog konteksta, kojima se pokušava obezvrijediti ono što radi kompanija „Adriatic Metals“. Kako god, činjenice nisu na njihovoj strani jer, da jesu, prvo bi obavili razgovor sa Zaferom Kamenjašem, direktorom Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vareš. Reporter „Dnevnog avaza“ je tragom stručnog tima uime Delegacije Evropske unije, a koji je također utvrdio da ni u kom segmentu nije narušen ekosistem, kao ni da „Adriatic Metals“ svojim djelovanjem zagađuje vodu, ispitao navode aktivista za zaštitu okoliša. Kamenjaš je kazao da ribnjak koji je nastao na istoimenom izvoru Mrestilište vodu koristi nelegalno, odnosno nikada nisu podnijeli zahtjev za uključenje u sistem mjerenja potrošnje vode. Zahvaljujući koncesiji koju je platila kompanija „Adriatic Metals“, pitka voda je prečišćena i poklonjena kao takva na …

Otkako se u Varešu s višemilionskim investicijama pojavila kompanija „Adriatic Metals“, ovaj grad koji je izumirao ponovo je živnuo. Ogleda se to u brojnim parametrima svakodnevnog života, od cijena stanova, zemljišta, ali i širenja ugostiteljske djelatnosti.

Međutim, nisu svi sretni zbog pojave ovog velikog investitora u gradiću srednje Bosne, odnosno ima i onih koji pokušavaju osporiti velike investicije.

U brojnim primjerima ova korporacija je dokazala da se u Varešu nema namjeru ponašati kao slon u porculanskoj radnji, nego, uvažavajući sve probleme lokalne zajednice, nastoje olakšati i unaprijediti život domicilnom stanovništvu. Jedan od primjera je svakako rješavanje pitanja vodovoda u brojnim selima, prije svega onim selima koja se snabdijevaju s izvorišta Mrestilište – Bukovica. Radi se o selima Pogar, Borovica, Zaruđe, Sjenokos…

U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavile brojne paušalne ocjene negativnog konteksta, kojima se pokušava obezvrijediti ono što radi kompanija „Adriatic Metals“. Kako god, činjenice nisu na njihovoj strani jer, da jesu, prvo bi obavili razgovor sa Zaferom Kamenjašem, direktorom Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vareš.

Zafer kamenjaš

Reporter „Dnevnog avaza“ je tragom stručnog tima uime Delegacije Evropske unije, a koji je također utvrdio da ni u kom segmentu nije narušen ekosistem, kao ni da „Adriatic Metals“ svojim djelovanjem zagađuje vodu, ispitao navode aktivista za zaštitu okoliša.

foto: avaz
  • Kompanija „Adriatic Metals“ se, sa zahtjevom prema JKP, priključila na sistem vodosnabdijevanja Mrestilište, koje se koristi za vodosnabdijevanje naselja Pogar, Sjenokos, Borovica i drugi, te su sufinansirali izgradnju navedenog vodovoda. Uredno plaćaju na mjesečnom nivou ono što potroše i kao korisnik plaćaju sve naknade – potvrdio je za direktor Kamenjaš.

Kamenjaš je kazao da ribnjak koji je nastao na istoimenom izvoru Mrestilište vodu koristi nelegalno, odnosno nikada nisu podnijeli zahtjev za uključenje u sistem mjerenja potrošnje vode.

  • Međutim, ove godine je došlo do hidrološkog minimuma – suše na području cijelog Vareša. Vlasnici ribnjaka trebaju podnijeti zahtjev za vodosnabdijevanje, a do tada su za mene i JKP nelegitimni i nelegalni – dodaje Kamenjaš.
foto: avaz

Zahvaljujući koncesiji koju je platila kompanija „Adriatic Metals“, pitka voda je prečišćena i poklonjena kao takva na korištenje mještanima odnosno lokalnom stanovništvu. Također, inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona je u svom nadzoru od 21. decembra 2022. godine utvrdio da JKP Vareš posjeduje svu neophodnu dokumentaciju.

Općina Vareš, tačnije općinski načelnik Zdravko Marošević potpisao je rješenje koje je i izdato 22. avgusta ove godine da su radovi na izgradnji vodovoda na području MZ Borovica i rudnički kamp na lokalitetu Rupice s vodnog objekta Studenac – Mrestilište, a koje je izdato u skladu s tehničkom dokumentacijom, na osnovu koje je izdato odobrenje za izgradnju sa svim tehničkim propisima, normativima i standardima propisanim za ovu vrstu objekta, te se takav može koristiti.

Vlasnici ribnjaka trebaju podnijeti zahtjev za vodosnabdijevanje, a do tada su za direktora i JKP nelegitimni i nelegalni.

Naslovna fotografija: Općina Vareš

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...