Sarajevo
19

Social Media

Light
Dark

Političarima u RS namjeravaju dati imunitet?

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju, poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti, piše Avaz. Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad. Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet. Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će "omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“. Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo. Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. avgusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeo dužnost. Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona. Naslovna fotografija: Avaz/N. Šaljić

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju, poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti, piše Avaz.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

  • Saradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će “omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

  • Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od krivičnog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju – izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. avgusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

Naslovna fotografija: Avaz/N. Šaljić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...