Ashburn
68

Social Media

Light
Dark

Ponovo vozovi prema Varešu? Adriatic Metals investirala 254 miliona KM

Projekat Vareš se sastoji od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita. Pogon je prestao sa radom prije početka ratnih dejstava na Balkanu početkom 1990-ih. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživanju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita. Plemeniti metali su sporadično ispitivani tokom eksploatacije, ali su bili prisutni u proizvodnim koncentratima. Od četvrtka, 14. decembra, ponovo će do Vareša saobraćati voz, a razlog za to jeste skori početak eksploatacije mineralnih resursa. Voz će saobraćati od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče. Za ovaj fantastični projekat firma Adriatic Metals je prošle godine izdvojila nevjerovatnih 254 miliona KM sa jasnim planom da se na godišnjem nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine obrađuje 800.000 tona rude. Podsjetimo, Adriatic Metals je ove godine, u sklopu drugog projekata posadila 3500 stabala na 2 hektara i ozelenila 8532 metra puta s 390 kg trave. Naslovna fotografija: Adriatic Metals

Projekat Vareš se sastoji od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita.

Pogon je prestao sa radom prije početka ratnih dejstava na Balkanu početkom 1990-ih. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživanju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita. Plemeniti metali su sporadično ispitivani tokom eksploatacije, ali su bili prisutni u proizvodnim koncentratima.

  1. augusta ove godine, Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine Adriatic metals je predao prugu radi obnove. Proizvedeni koncentrati ruda će se željeznicom prevoziti od Vareša do Ploča, a zatim prema ljevaonicama širom Evrope i dalje.

Od četvrtka, 14. decembra, ponovo će do Vareša saobraćati voz, a razlog za to jeste skori početak eksploatacije mineralnih resursa. Voz će saobraćati od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče.

Za ovaj fantastični projekat firma Adriatic Metals je prošle godine izdvojila nevjerovatnih 254 miliona KM sa jasnim planom da se na godišnjem nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine obrađuje 800.000 tona rude.

Podsjetimo, Adriatic Metals je ove godine, u sklopu drugog projekata posadila 3500 stabala na 2 hektara i ozelenila 8532 metra puta s 390 kg trave.

Naslovna fotografija: Adriatic Metals

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...