Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

Putin ponovno stvara zloglasnu vojnu brigadu iz Staljinovog doba

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno uspostavlja zloglasnu protuobavještajnu jedinicu SMERSH iz Staljinovog doba koja je korištena za hvatanje špijuna i disidenata, objavila je britanska obavještajna služba. 

Jedinicu SMERSH, čija skraćenica znači “smrt špijunima”, ustrojio je sovjetski diktator Josef Staljin kao specijaliziranu protuobavještajnu jedinicu 1941. godine.

  • Krajem 2023. ruski političari tvrdili su da se sovjetska protuobavještajna (CI) organizacija SMERSH ponovno uspostavlja – saopćilo je Ministarstvo odbrane (MO).

Početkom januara ove godine objavljena je fotografija koja prikazuje operativce na čijim su uniformama oznake SMERSH-a, dodaju u saopćenju.

Ova jedinica postala je ozloglašena kada je uključena u špijunske romane Iana Fleminga o Džejsmu Bondu, kao što je “Iz Rusije s ljubavlju” i njegov filmski spin-off iz 1963, piše Avaz.

Izdajice Rusije

Ministarstvo dobrane napomenulo je da nije jasno je li današnji SMERSH nova postrojba ili je ime postojeće postrojbe promijenjeno u propagandne svrhe. Dodaju da je ovo još jedan pokušaj Kremlja da rat u Ukrajini prikaže u “duhu Drugog svjetskog rata”, a ukazuje i na opsjednutost Kremlja “infiltracijom vanjskih prijetnji u zemlju”.

Postrojba je izvorno osnovana za borbu protiv nacističke infiltracije u Crvenu armiju tijekom Drugog svjetskog rata i za suzbijanje neslaganja i pobune na teritoriju okupiranom od strane Sovjetskog Saveza u istočnoj Evropi i Njemačkoj.

SMERSH je bio poznat po svojoj brutalnosti, pogubivši hiljade ljudi optuženih, s pravom ili ne, da su izdajice Rusije. Operativci SMERSH-a su bili ti koji su otkrili ostatke Adolfa Hitlera nakon što je počinio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu 1945. dok se Crvena armija približavala.

Naslovna fotografija: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...