Sarajevo
3

Social Media

Light
Dark

Putin prijeti nuklearnim oružjem: Tvrdi da će NATO napasti Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas Federalnoj skupštni Ruske Federacije. Između ostalog, Putin je govorio o odnosu NATO-a i Rusije kao i prijetnjama nuklearnim oružjem.   Zapadna Rusija mora biti "odgovarajuće zaštićena" nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, kaže Vladimir Putin. Dodaje kako snage NATO-a "pripremaju napad" na ruski teritorij, koristeći "najdjelotvornije snage za to". Rusofobija Poručio je da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila "mnogo tragičnija" od svega s čim se ta zemlja prije suočila. "Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovom teritoriju", govori Putin, dodajući da bi takav potez mogao "potaknuti upotrebu nuklearnog oružja". "Zar oni to ne razumiju?" upitao je. Optužio je zapadne zemlje da za sebe misle da su "vrhovne". "Rusofobija zasljepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu", kazao je Federalnoj skupštini. Nukelarno oružje Odgovorio je i na optužbe SAD o lansiranju nuklearnog oružja u svemir. Putin ističe da Rusija pokazuje "potpunu odgovornost" o pitanju upotrebe nuklearnog oružja. Osvrće se na optužbe SAD da je Rusija u svemir lansirala nuklearno oružje koje uništava satelite. "Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da smo posljednjih 15 godina predlagali obuzdavanje upotrebe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće temelje tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje", naveo je, piše Avaz. Napominje da Sjedinjene Države pregovaraju s Rusijom samo kako bi "ostvarile vlastite interese". Srušio rekord Vladimir Putin …

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas Federalnoj skupštni Ruske Federacije. Između ostalog, Putin je govorio o odnosu NATO-a i Rusije kao i prijetnjama nuklearnim oružjem.  

Zapadna Rusija mora biti “odgovarajuće zaštićena” nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, kaže Vladimir Putin. Dodaje kako snage NATO-a “pripremaju napad” na ruski teritorij, koristeći “najdjelotvornije snage za to”.

Rusofobija

Poručio je da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila “mnogo tragičnija” od svega s čim se ta zemlja prije suočila. “Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovom teritoriju”, govori Putin, dodajući da bi takav potez mogao “potaknuti upotrebu nuklearnog oružja”.

“Zar oni to ne razumiju?” upitao je. Optužio je zapadne zemlje da za sebe misle da su “vrhovne”.

“Rusofobija zasljepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu”, kazao je Federalnoj skupštini.

Nukelarno oružje

Odgovorio je i na optužbe SAD o lansiranju nuklearnog oružja u svemir.

Putin ističe da Rusija pokazuje “potpunu odgovornost” o pitanju upotrebe nuklearnog oružja. Osvrće se na optužbe SAD da je Rusija u svemir lansirala nuklearno oružje koje uništava satelite.

“Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da smo posljednjih 15 godina predlagali obuzdavanje upotrebe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće temelje tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje”, naveo je, piše Avaz.

Napominje da Sjedinjene Države pregovaraju s Rusijom samo kako bi “ostvarile vlastite interese”.

Srušio rekord

Vladimir Putin je ovim govorom srušio rekord iz 2018. godine kada je u komadu govorio 115 minuta. Iako je govor obuhvatio veliki broj aktuelnih tema, svi prisutni sa velikom pažnjom prate govor predsjednika Putina. 

Između ostalog govor Vladimira Putina usmjeren je i na  preraspodjelu porezne politike u Rusiji.

Putin kaže da “treba preraspodijeliti porezni teret na one koji imaju više sredstava”. Također želi zatvoriti rupe u zakonu kojima se služe oni koji izbjegavaju porez. 

Naslovna fotografija: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...