Sarajevo
16

Social Media

Light
Dark

Sarajlijama prijeti smrzavanje, oglasili se iz “Energoinvesta”: Nismo mogli pristati na ucjene

Nakon što je iz istočnosarajevskog preduzeća "Sarajevo gas" a.d. saopćeno da će prekinuti snabdijevanje gasom zbog spora za "Energoinvestom", oglasila se i ova kompanija. "Ratna prijetnja" S obzirom na to da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. godinu, sveden na dužinu trase kojim "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu "BH Gasa", a da čak ni regulator "Gasa iz RS" nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, "Energoinvest" takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom " ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u BiH. Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio. S ciljem izbjegavanja uznemirenja javnosti "Energoinvest" do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti radi razrješenja problema, piše Avaz. Navedeno je uključilo: Detaljno upoznavanje Vlade FBiH s problemom i zahtjevom za hitno uključivanje s ciljem kontakta i dogovaranja s predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega je jučer, 28.12. 2023. godine, bio postignut odgovarajuci dogovor. "Enegoinvest" je, uprkos svemu, jučer, 28.12. 2023., pozvao sve učesnike u poslovima s gasom, kako bi iste upoznao s problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari. Uključivanje nadležnih organa Nažalost, danas, 29.12. 2023. godine, transporter …

Nakon što je iz istočnosarajevskog preduzeća “Sarajevo gas” a.d. saopćeno da će prekinuti snabdijevanje gasom zbog spora za “Energoinvestom”, oglasila se i ova kompanija.

  • Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen s jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo” koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa, a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”. Zahtjev “Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo” je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

“Ratna prijetnja”

S obzirom na to da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. godinu, sveden na dužinu trase kojim “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo” upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu “BH Gasa”, a da čak ni regulator “Gasa iz RS” nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, “Energoinvest” takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom ” ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo” je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

S ciljem izbjegavanja uznemirenja javnosti “Energoinvest” do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti radi razrješenja problema, piše Avaz.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH s problemom i zahtjevom za hitno uključivanje s ciljem kontakta i dogovaranja s predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega je jučer, 28.12. 2023. godine, bio postignut odgovarajuci dogovor.

“Enegoinvest” je, uprkos svemu, jučer, 28.12. 2023., pozvao sve učesnike u poslovima s gasom, kako bi iste upoznao s problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Uključivanje nadležnih organa

Nažalost, danas, 29.12. 2023. godine, transporter “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo” svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa s datumom 01.01. 2024. godine u šest sati ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

“Energoinvest” je sa svoje strane ponovo upoznao resornog ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtijevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbijede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo” odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor, molimo građane i korisnike gasa za strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema “Energoinvest” će javnost obavijestiti blagovremeno – navodi se u saopćenju.

Naslovna fotografija: Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...