Sarajevo
32

Social Media

Light
Dark

UN usvojio rezoluciju o zaštiti prava međuspolnih osoba

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojilo rezoluciju kojoj je cilj zaštita prava međuspolnih ljudi, a riječ je o prvoj inicijativi takve vrste koju su diplomati i skupine za ljudska prava proglasili povijesnom.

Dvadeset i četiri države glasale su za, dvadeset i tri su ostale suzdržane, a niti jedna nije bila protiv rezolucije čije su usvajanje predvodili Finska, Južnoafrička Republika, Čile i Australija.

UN se pozvao na zaključke stručnjaka o tome da je 1.7 posto beba rođeno međuspolno, što se definira seksualnim karakteristikama koje se ne uklapaju u binarnu podjelu na muško i žensko.

Što stoji u dokumentu?

Rezolucija poziva države da se “bore protiv diskriminacije, nasilja i štetnih praksi protiv osoba s međuspolnim karakteristikama”, kao i da takvim osobama “pomognu postići uživanje najvišeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja”.

Dokument od ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava traži da objavi izvještaj koje će detaljno istražiti “diskriminatorne zakone i politike, činove nasilja i štetne prakse” protiv međuspolnih osoba u svim regijama svijeta.

“Usvajanje prve ikad rezolucije o Pravima međuspolnih osoba je povijesno postignuće na području ljudskih prava”, napisala je američka veleposlanica Michele Taylor na platformi X.

“Rezolucija je revolucionarna i još jedna prekretnica”

Human Rights Watch, koji je inicijativu opisao kao revolucionarnu, priopćio je da ona signalizira “rastuću međunarodnu odlučnost da se pozabavi kršenjem prava koje doživljavaju ljudi rođeni s varijacijama u svojim spolnim karakteristikama”, prenosi Avaz.

  • Ova rezolucija označava još jednu prekretnicu u načinu na koji međunarodna tijela gledaju na prava interseksualnih osoba – izjavilo je u izjavi 35 organizacija civilnog društva unutar Međunarodne udruge lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...