Sarajevo
24

Social Media

Light
Dark

Zbog inflacije i silnih poskupljenja hrane: Za prazničnu trpezu trebat će do 600 KM

Zbog silnih poskupljenja hrane brojne porodice će za predstojeće praznike imati siromašniju trpezu nego lani. Tako će, prema dosadašnjim izračunima udruženja za zaštitu potrošača u BiH, za skromniju trpezu biti potrebno najmanje 300 KM, a za onu konkretniju i 600 KM, što je polovina prosječne plaće u FBiH.

Iako mnogi štede tokom godine upravo za predstojeće praznike, ipak, mnogi nisu u takvoj situaciji, pa će biti prisiljeni kupovinu obaviti na rate ili se zadužiti.

  • Mnogima u ovoj situaciji nije lako. Građani koji imaju prosječnu plaću teško žive i ne mogu izmiriti sve obaveze, a zamislite onda kako je penzionerima. Nažalost, 75 posto penzionera ima najnižu mirovinu i mnogi od njih neće imati mogućnost da imaju obiteljski sto kakav dolikuje blagdanima. A predstojeći blagdani, pogotovo Božić, blagdani su kada se radujemo. Međutim, radost ne može biti za onoga koji sebi ne može priuštiti blagdansku trpezu. Nažalost, takvo nam je stanje – komentarisao je Augustin Musić, predsjednik Saveza penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U RS je od oktobra na snazi akcija „Društveno odgovorni“, u okviru koje su snižene cijene za 50 proizvoda. „Zaključane cijene“ u FBiH će u velikim maloprodajnim objektima imati više od 40 artikala, a u manjim više od 20. Te cijene će se odnositi na prehrambene, ali i druge artikle, piše Avaz.

Naslovna fotografija: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...