Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Dodik odgovorio Forti: Taj poziv je besmislen, nema se šta dogovarati ko ide naprijed, a ko nazad

Poziv koji je uputio Edin Forto da se “dogovorimo ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad” više je nego besmislen, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Kaže da se nema tu u vezi s čim dogovarati, te da postoji samo opcija da se odrede u vezi s tim da li žele uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučuju u skladu sa demokratskim principima.

  • Svaki rezultat na putu ka EU koji smo napravili bio je rezultat takvog odlučivanja. Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. 

Kontra stav

Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi (Michael Murphy) i Šmit (Christian Schmidt) odvedu u gluvu sobu. Stvar u vezi s apelacionim sudom je zapravo vrlo jasna.

Forto očito ne misli da Banja Luka treba da bude domaćin apelacionom sudu, pretpostavljam, jer je ona sjedište institucija RS. Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način.

Također, važno je što su nam Dino Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da “SAD imaju svoju agendu ovdje”, uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo, piše Avaz.

Odlučivati o sebi

Za mene politiku ovdje, prije svega, definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici. SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem (!?).

Ja razumijem da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali naša odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD. Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. 

Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine RS su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući – napisao je Dodik.

Naslovna fotografija: Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...