Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Erdoan: “Ponavlja se genocid”

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u razgovoru s novinarima u avionu pri povratku sa Cop28 samita u Ujedinjenim Arapskim Emiratima govorio je o situaciji u Gazi i tom prilikom citirao i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića.

Erodoan je kazao kako su zapadne države koje podržavaju Izrael, prvenstveno SAD i Velika Britanija postavile pitanje: “Šta s prijetnjom Hamasa?” umjesto da ponude rješenje.

  • Ako se sada usredotočimo na dvodržavno rješenje, nestat će i pitanje Gaze i međusobne prijetnje. Moramo ovo riješiti odavde. Isključenje Hamasa i uništenje Hamasa nije realan scenarij -poručio je Erdoan.

Naveo je da je gotovo tri hiljade advokata podnijelo zahtjeve Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu i da očekuje da će “genocidari, koljači iz Gaze, koji su uhvaćeni na djelu, posebno Netanjahu dobiti potrebnu kaznu, piše Avaz.

Očekujemo pozitivne rezultate pred Međunarodnim kaznenim sudom, s dokumentima i informacijama koje smo dostavili. Nećemo odustati od toga, slijedit ćemo to. Želimo da sve izraelske vođe koji su imali udjela u ovom genocidu budu suđeni i kažnjeni. Svijet ima dužnost to učiniti. Prije ili kasnije, Izrael će morati odgovarati za ovo, kazao je Erdoan.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Share to...