Sarajevo
31

Social Media

Light
Dark

Makron: Potpuno uništenje Hamasa moglo bi značiti još deset godina rata

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je u subotu da izraeIski cilj "potpunog uništenja Hamasa" mora biti jasno definiran jer u protivnom proizvest će još "deset godina" rata i pozvao da se udvostruče napori na postizanju trajnog prekida vatre. Francuska je "vrlo zabrinuta" zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Makron i najavio odlazak u Katar gdje će pokušati pridonijeti nastojanjima da se dogovori novi prekid vatre. Na konferenciji za novinare Makron je rekao da situacija u Gazi zahtijeva udvostručenje napora na postizanju trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca. Učinkovita borba protiv terorizma ne znači ssistemsko i trajno bombardiranje - dodao je Makron "zabrinut" pošto su bombardiranja obnovljena nakon istekla primirja između Izraela i Hamasa u petak. Kada je posrijedi oslobađanje talaca koje još drži Hamas, Makron smatra da je "potrebno još nekoliko dana rada", misleći pritom na "aktualne pregovore koji se nastavljaju". Među nestalima 7. oktobra smatraju se i četiri francuska državljana, piše Avaz. Naslovna fotografija: Facebook

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je u subotu da izraeIski cilj “potpunog uništenja Hamasa” mora biti jasno definiran jer u protivnom proizvest će još “deset godina” rata i pozvao da se udvostruče napori na postizanju trajnog prekida vatre.

Francuska je “vrlo zabrinuta” zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Makron i najavio odlazak u Katar gdje će pokušati pridonijeti nastojanjima da se dogovori novi prekid vatre.

Na konferenciji za novinare Makron je rekao da situacija u Gazi zahtijeva udvostručenje napora na postizanju trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca.

  • Za Izrael nema trajne sigurnosti u regiji ako se sigurnost te zemlje postiže po cijenu života Palestinaca, što sa sobom nosi i ogorčenost u regiji. Budimo kolektivno pronicavi i prisebni – rekao je.

Učinkovita borba protiv terorizma ne znači ssistemsko i trajno bombardiranje – dodao je Makron “zabrinut” pošto su bombardiranja obnovljena nakon istekla primirja između Izraela i Hamasa u petak.

Kada je posrijedi oslobađanje talaca koje još drži Hamas, Makron smatra da je “potrebno još nekoliko dana rada”, misleći pritom na “aktualne pregovore koji se nastavljaju”. Među nestalima 7. oktobra smatraju se i četiri francuska državljana, piše Avaz.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...