Ashburn
68

Social Media

Light
Dark

Maskov robot se oteo kontroli i napao inženjera

U fabrici Giga Texas, u blizini američkog Austina u saveznoj državi Teksas, Teslinog inženjera napao je robot koji je bio kvaru, otkrilo je izvješće o ozljedi iz 2021. godine, koje je podneseno okružnim i saveznim regulatorima. Dva svjedoka užasnuto su gledala kako njihovog kolegu napada stroj dizajniran za hvatanje i pomicanje netom izlivenih aluminijskih dijelova automobila. Prikliještio čovjeka Robot je u dijelu pogona fabrike u kojem se sastavljaju šasije vozila prikliještio čovjeka, koji je u tom trenutku u blizini programirao softver za dva onesposobljena Teslina robota - zario mu je metalne kandže u leđa i lijevu ruku, ostavljajući krvavi trag duž cijele tvornice, prenosi Daily Mail. Iako Teslina teksaška fabrika 2021. i 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge povrede povezane s robotom, spomenuti incident dogodio se u godinama u kojima se upozoravalo na povećanu zabrinutost zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu. U izvješću o povredi, koje Tesla, ako želi zadržati unosne porezne olakšice u Teksasu, prema zakonu mora podnijeti vlastima, tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla, piše Avaz. No jedna odvjetnica, koja zastupa ugovorne radnike Tesle Giga Texasa, tvrdi kako se ozljede zadobivene u tvornici premalo prijavljuju. Neodvoljno prijavljivanje Naime, građevinski radnik Antelmo Ramírez umro je od toplinskog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline tvornice Giga Texas, stoji u izvješću medicinskog istražitelja okruga Travis. Workers Defence Project lani je u ime radnika Giga Texasa podnio žalbu američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), navodeći kako su Teslini izvođači i podizvođači nekim zaposlenicima …

U fabrici Giga Texas, u blizini američkog Austina u saveznoj državi Teksas, Teslinog inženjera napao je robot koji je bio kvaru, otkrilo je izvješće o ozljedi iz 2021. godine, koje je podneseno okružnim i saveznim regulatorima. Dva svjedoka užasnuto su gledala kako njihovog kolegu napada stroj dizajniran za hvatanje i pomicanje netom izlivenih aluminijskih dijelova automobila.

Prikliještio čovjeka

Robot je u dijelu pogona fabrike u kojem se sastavljaju šasije vozila prikliještio čovjeka, koji je u tom trenutku u blizini programirao softver za dva onesposobljena Teslina robota – zario mu je metalne kandže u leđa i lijevu ruku, ostavljajući krvavi trag duž cijele tvornice, prenosi Daily Mail.

  • Dok se okrvavljeni inženjer pokušavao osloboditi iz robotovog stiska, drugi radnik pritisnuo je tipku ‘stop‘ za hitne slučajeve kako bi zaustavio napad. Nakon što se oslobodio, inženjer je pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje otpadnog aluminija, ostavljajući krvavi trag za sobom – ispričala su dva očevica.

Iako Teslina teksaška fabrika 2021. i 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge povrede povezane s robotom, spomenuti incident dogodio se u godinama u kojima se upozoravalo na povećanu zabrinutost zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu.

U izvješću o povredi, koje Tesla, ako želi zadržati unosne porezne olakšice u Teksasu, prema zakonu mora podnijeti vlastima, tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla, piše Avaz.

No jedna odvjetnica, koja zastupa ugovorne radnike Tesle Giga Texasa, tvrdi kako se ozljede zadobivene u tvornici premalo prijavljuju.

Neodvoljno prijavljivanje

  • To nedovoljno prijavljivanje uključuje i smrt građevinskog radnika iz rujna 2021., koji je bio angažiran kao ispomoć u izgradnji same tvornice. Moj savjet bi bio da izvješće pročitate s rezervom. Imali smo više radnika koji su bili ozlijeđeni, ali i jednog koji je umro, a toga nema u izvješćima koje bi Tesla trebala točno popuniti i predati kako bi dobila porezne poticaje – izjavila je odvjetnica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

Naime, građevinski radnik Antelmo Ramírez umro je od toplinskog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline tvornice Giga Texas, stoji u izvješću medicinskog istražitelja okruga Travis.

Workers Defence Project lani je u ime radnika Giga Texasa podnio žalbu američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), navodeći kako su Teslini izvođači i podizvođači nekim zaposlenicima davali lažne sigurnosne potvrde.

Kalifornijski istražitelji OSHA-e također su otkrili da je Tesla u svojim dokumentima samo tijekom 2018. godine izostavila čak 36 ozljeda – isto se tvrdilo i u izvješću Reveal tima Centra za istraživačko novinarstvo, koji je otkrio da je tvrtka niz nesreća na poslu pogrešno klasificirala kao “osobne medicinske slučajeve” samo kako bi izbjegla kalifornijske regulatore.

Prije otkrića OSHA-e, iz tvrtke Tesla Revealove tvrdnje nazvali su “potpunim lažima” te ih optužili za tajnu suradnju s radnicima koji su tad pokušavali sindikalno organizirati kalifornijsku tvornicu proizvođača automobila.

Inače, Teslina tvornica Giga Texas po broju incidenata nadmašuje ostatak automobilske industrije. Omjer je gotovo jedan ozlijeđeni na 21 radnika u Teslinoj tvornici Giga Texas tijekom 2022. godine, dok u ostatku industrije to iznosi jedan na svakih 30 radnika.

Ozljede koje je tvrtka Tesla sama prijavila uključuju traume tupim predmetom, izloženost kemikalijama i nesreće na strojevima od kojih su se neki radnici oporavljali mjesecima.

No prema evidenciji OSHA-e, tu su i uganuća, posjekotine te prijelomi koje su radnici zadobili zapevši za strojeve, kao i bolesti koje proizlaze iz kontakta s toksinima poput amonijaka. Jedan tvrtkin suradnik u proizvodnji nije mogao raditi 127 dana (više od četiri mjeseca) nakon što su mu u kolovozu 2022. kolica u pokretu zahvatila gležanj. Ubrzo nakon toga, rukovatelj materijalima udaren je u glavu metalnim predmetom, a od te ozljede oporavljao se 85 dana.

Naslovna fotografija: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Šta dalje čitati...
Share to...